bgen

Как се работи ПРОТИВ природата у нас

В момент когато Зелени Балкани са на път да изгубят изградения от тях Посетителски център на брега на Поморийско езеро, от НАБЧ представят "доказателства" как изграденият с лични усилия на Зелени Балкани остров, на който всяка година гнездят хиляди гривести рибарки (и много други редки видове птици), едва ли не е една голяма лъжа, защото видите ли - тази година там гнездящи птици няма.

И представят като "доказателство" снимка на малка част от изкуствения остров:

Psevdo Dokazatelstvo

Едно прекрасно дело, благодарение на което един почти изчезнал у нас вид отново гнезди там под формата на ято от хиляди птици, бива опорочено от едни хора, явно работещи против българската природа.

Когато си добронамерен и си вложил цялата си душа и сърце в нещо хубаво, то резултатът не може да бъде заличен така леко и лесно, просто с лъжи и псевдо-доказателства. И посетителите на Поморийско езеро го знаят. Всеки, който е ходил там през годините, е могъл да се наслади на смесицата от хиляди, красиви и редки птици, намерили убежище за себе си и бъдещите си малки точно там - на този остров, изграден специално за тази цел.

А какво всъщност показва така нареченото "доказателство" на Национална Асоциация Българско Черноморие? Показва погазен закон и неспазени правила за навлизане в защитена местност, каквато е Поморийско езеро. И липса на контрол от страна на община Поморие. За кайт сърфистите районът на Поморийско езеро е удобна и желана дестинация. Но там такава дейност НЕ Е разрешена и това е предпоставка за безпокойство на птиците и дори компрометиране на тазгодишното загнездяване там.
Ето пример за един нарушител, кайт сърфист, точно в самото езеро в близост до изкуствения остров с птиците:

Kait Surf

Закононарушенията и неспазването на разпоредбите за навлизане в защитени местности и резервати у нас, както и за дейностите там, са основна предпоставка за безпокойство на птиците и вероятна причина тази година много птици да са избегнали това място и да са предпочели да загнездят другаде. Но архивите със снимки през годините ясно доказват колко много на брой и различни по вид птици избират именно това място за излюпване на своето бъдещо поколение. Ето малко примери от предишни години:

Ostrov Pom.Ezero 1

Ostrov Pom.Ezero 2

Ostrov Pom.Ezero 3

Ostrov Pom.Ezero 4
Свидетели сме на нелепи примери, които целят да опетнят името на организация като Зелени Балкани, доказала многократно във времето със своите реализирани проекти целите си, изцяло свързани с българската природа и създаването на нови по-благоприятни условия за флората и фауната у нас...Автор на снимките: Зелени Балкани


Как се работи ПРОТИВ природата у нас

Written by Е. Даков 24 Август 2020

Китоловът в Япония - забранен

Written by Е. Даков 05 Април 2015

Животът и смъртта на орела...

Written by Е. Даков 08 Март 2014

Жена-прилеп на операционната маса

Written by Е. Даков 17 Септември 2011

Покупка на кадри

Pokupka Kadri

Нагоре
Our website is protected by DMC Firewall!